top of page

Atskats uz 25.05.2022 NVO organizāciju un MK sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdi

NVO/MK Memoranda padomes sēdes notiek katru mēnesi, tāda notika arī 25.05.2022 Biedrība “Bērnu un jauniešu centrs “Dari Vari” arī ir parakstījusi NVO/MK sadarbības memorandu.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Edgars Muktupāvels sēdē piedalījās attālināti. Biedrības interese piedalīties šajā sēdē ir saistīta ar to, ka šobrīd notiek “Biedrību un nodibinājumu likuma” izmaiņu , papildinājumu un grozījumu izstrāde. Izmaiņas paredzētas biedrību likvidācijas procesos un biedrību balsošanas noteikumos. Runa ir par balsošanu neklātienē, jo tādejādi var tikt pārkāptas biedru tiesības uz godīgu balsošanu un pārskatāmību. Tāpat runa ir par izmaiņām biedrību likvidēšanas procesos. Jaunajos noteikumos tiek piedāvāti vēl divi likvidētāji, Uzņēmuma reģistrs un Valsts ieņēmumu dienests, līdz šim likvidācijas process notika tiesā.

Paldies arī Aldim Gobziņam par klātesošo uzmanības piesaistīšanu un atgādinājumu, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī un jau iepriekš ir jāpārdomā, vai plānotās izmaiņas pieļauj Satversme.

Atskats uz 25.maijā notikušo Memoranda padomes sēdi:

Tieslietu ministrijas pārstāve Iveta Brīnuma iepazīstināja ar izstrādātajiem grozījumiem Biedrību un nodibinājumu likumā. Likumprojekts ietver būtiskas izmaiņas attiecībā uz neaktīvo biedrību likvidēšanas procesu, paredz iespēju biedrību lēmējinstitūciju sēdes organizēt attālināti, kā arī iedzīvināt biedrību klasificēšanu pa jomām, tādējādi sniedzot iespēju iegūt statistiku par biedrību un nodibinājumu darbu. Nevalstisko organizāciju pārstāvji pauda gan atbalstu likumprojekta virzībai, gan arī minēja vairākus kritiskos aspektus, par kuriem diskusijas vēl tiks turpinātas tuvākajā laikā;

Memoranda padome ar 12 balsīm “Par” lēma par biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” izvirzītā pārstāvja Arta Zaļūkšņa deleģēšanu dalībai Valsts sekretāru sanāksmēs ar padomdevēja tiesībām;

Sabiedrības integrācijas fonda pārstāvis Reinis Lasmanis aicināja Memoranda padomi atbalstīt valsts budžeta programmas “NVO fonds” Stratēģiskās plānošanas komitejas izdiskutēto piedāvājumu “NVO fonds” prioritātēm 2023. gadā – tās saglabātas nemainīgas ar 2022.gada prioritātēm, par ko arī tika lemts. Nevalstiskās organizācijas akcentēja nepieciešamību visām pusēm ieguldīt resursus, lai panāktu valsts budžeta programmas “NVO fonds” finansējuma apmēra palielināšanu;

biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Kristīne Zonberga iepazīstināja ar Līdzdalības nedēļas konceptu, aicinot visas puses gan pieteikt savus pasākumus, gan piedalīties aktivitātēs, kas norisināsies Līdzdalības nedēļas ietvaros no š.g. 27.jūnija līdz 3.jūlijam. Plašāka informācija pieejamas biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” un Ministru kabineta tīmekļvietnēs – https://nvo.lv/lv/zina/lidzdalibas_nedela_mekles_risinajumus_veiksmigakai_sabiedribas_iesaistei_un_pilsoniskas_sabiedribas_stiprinasanai_ un https://www.mk.gov.lv/lv/jaunums/lidzdalibas-nedela-mekles-risinajumus-veiksmigakai-sabiedribas-iesaistei-un-pilsoniskas-sabiedribas-stiprinasanai.

Īss video par Līdzdalības nedēļu. Aicinājums pieteikt klātienes un attālināti organizētus pasākumus jo īpaši tiek izteikts Memorandu parakstījušajām organizācijām.

Līdzdalības nedēļas ietvaros notiks arī nākamā Memoranda padomes sēde. Sēdes darba kārtības fokuss būs diskusija par līdzdalības iespējām, tā paplašinātā formātā norisināsies 2022. gada 29. jūnijā plkst. 11.00-13.00 klātienē Lastādijas kvartālā, Turgeņeva ielā 13, Rīgā. Memorandu parakstījušas organizācijas aicinātas plānot dalību paplašinātajā Memoranda padomes sēdē.

Memoranda padomes 2022.gada 25. maija sēdes materiāli pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē - https://www.mk.gov.lv/lv/2022-gada-25-maija-darba-kartiba.

Sēdes ieraksts skatāms - https://youtu.be/cL9k6_X9zM8.



17 views0 comments
bottom of page