top of page

Erasmus + “Open view” Igaunija, Tammispea ciems un Tallina.

Updated: Nov 30, 2022


2022. gada 14.–20. novembris (13. novembris - ierašanās diena; 21. novembris – izbraukšanas diena)


Projekta apraksts

Diskriminācijas problēma rada agresivitāti un vardarbību, kas mūsdienās ir ļoti aktuāla problēma. Tātad mēs vēlētos dot jauniešiem iespēju iegūt plašākas zināšanas par cilvēktiesību tēmām pieredzi dažādās jomās. Projekta ideja ir veicināt mierīgu kopdzīvi un izpratni par problēmām, kas ietekmē mūsu sabiedrību.


14. novembris

Dalībnieku iepazīšanās, saliedēšana un projekta norises izklāsts. Pirmais, kas palicis atmiņā ir vārdu spēle, kurā uzzinājām viens otra vārdus un jautrā veidā mēģinājām tos atcerēties. Pieredžu bingo, kas izpaudās kā dalīšanās ar interesantiem faktiem par sevi un citiem. Iepazināmies ar Tammispea vasaras nometnes apkārtni un noteikumiem kā arī tās darbiniekiem. Ēdām ļoti garšīgas pusdienas un vakarā Igaunijas un Maķedonijas dalībnieki stāstīja par savām valstīm un tās kultūrām.


15. novembris

Diena sākās ar gardām brokastīm un karstu kafiju. Pēc brokastīm mēs rakstījām savas cerības un mērķus šī projekta ietvaros. Kad to bijām paveikuši notika komandu saliedēšana un draudzības spēles. Vēlāk tika kurināts ugunskurs. Uz lieliem koka bluķiem mēs uzrakstījām savas bailes un vilšanās, kuras pēc tam ugunskurā tika sadedzinātas, lai projektu sāktu bez jebkādiem satraukumiem. Devāmies pārgājienā līdz jūrai, kas aizņēma aptuveni piecas minūtes. Tad dalījāmies komandās un sākām runāt par radošajiem projektiem. (4 grupas- Māksla, video, buklets un teātris) Vakarā notika kultūras vakars kurā, Latvija, Gruzija un Vācija stāstīja par savu valstu kultūru un dalījās ar nacionālajiem ēdieniem, dzērieniem un dziesmām. Pēc kultūras vakara bija diskotēka kurā varēja dzirdēt dažādu valstu mūziku.


16. novembris

Pirmais, ko mēs visi pamanījām trešdienas rītā bija nelielas sniega pārsliņas gaisā. No mājiņas kad devāmies uz nodarbību zāli, bija ļoti auksti. Pēc brokastīm bija rīta rosme un spēle “Roku mežģis”. Vēlāk notika mēdiju treniņš, kurā uzzinājām cik patiesi svarīgi ir lasīt ziņas un rakstus no uzticamiem avotiem, kā arī pārbaudīt visu informāciju, kas atrodama internetā. Uzzinājām, ka pat tad ja tu kaut ko izdzēs tas tik un tā paliek internetā mūžīgi. Nodarbības beigās mēs paši mēģinājām atrast, kādu interesantu faktu par citiem izmantojot Google. Vakars beidžās ar spēļu vakaru un kublu. Pāris varoņi pēc siltās kublas devās uz jūru atvēsināties un nopeldēties.


17. novembris

Ceturtdien mēs visu dienu pavadījām mācoties par cilvēktiesībām. Mēs uzzinājām, ka cilvēkam ir tiesības uz dzīvību, tiesības uz veselību un tiesības uz brīvību. Nodarbības beigās komandas radoši prezentēja cilvēku Tiesības. Tad bija ļoti daudz brīvā laika, kurā mēs izstaigājām apkārtni. Un vakarā bija spēļu vakars, kurā mēs spēlējām “Mafiju” un citas interesantas spēles.


18. novembris

Piektdiena tika veltīta “sexual education”. Mēs uzzinājām daudz ko interesantu un jaunu, kā, piemēram, par dzimumu vienlīdzību, identitātēm un pašizpausmi. Spēlējām spēles kuras bija saistītas ar lekcijas tēmu. Pēc tam mūsu projekta vadītājs stāstīja par to ka oficiāli ir 2-5 dzimumi, bet vispārīgi ir 78+. Vēlāk mums tika dota tēma, kuru grupās pa 3 cilvēkiem vajadzēja apspriest un noprezentēt. Pēc tā mums ļāva izvēlēties ar ko dzīvosim kopā viesnīcā. Tad mums bija vakariņas, kuru laikā mēs iepazīstinājām citu valstu dalībniekus ar Latvijas vēsturi un valsts svētkiem. Pirms gulēt iešanas visi sakrāmējām savus čemodānus, lai nākamajā rīta dotos uz Tallinu.


19. novembris

Rīts sākās vēlāk nekā parasti, jo bija “lazy morning” jeb vēlais rīts. Pēc brokastīm visu sakrāmējām mašīnā un atvadījāmies no Tammispea un tās darbiniekiem, un devāmies uz Tallinu. Kad nonācām Tallinā pa taisno devāmies uz jauniešu centru, kur pabeidzām savus “workshops” radošos darbus un tad prezentējām tos. (shorturl.at/inAFP ) Pēc prezentācijām mēs devāmies uz viesnīcu iekārtojāmies un devāmies uz kafejnīcu paēst vakariņas. Vakara noslēgumā bija paslēpes tumsā, kas bija interesanta pieredze.


20. novembris

Projekta noslēdzošā diena, kurā mēs piedalījāmies projektā “Human library”. Šis projekts notika pilsētā Maardu, cilvēku bibliotēka ir cilvēku, indivīdu bibliotēka, kas pārstāv grupu vai kopienu, kas bieži ir pakļauta negatīviem stereotipiem, aizspriedumiem un/vai diskriminācijai. Cilvēku bibliotēkas mērķis ir izveidot drošu telpu komunikācijai, kur tiek gaidīti sarežģīti jautājumi, un Living Books (dzīvās grāmatas) uz tiem atbild. Projektā “Human library” bija tādas grāmatas, kā “Afganistānas bēglis”, “ceļš pie sevis”, “dzīvo brīvībā. Izeja no ļaunprātīgas izmantošanas un līdz atkarības”, “modes pasaules aizkulisēs” un daudzas citas. Pasākums notika trīs valodās- Angļu, Igauņu un Krievu valodā. Pēc pasākuma visas grāmatas tika apbalvotas un tad mēs devāmies uz jauniešu centru, kurā notika pēdējās pārdomas par projektā pavadīto laiku. Jauniešu centrā notika atvadu ballīte, Kurā bija picas un laba mūzika. Pēc ballītes visi devāmies atpakaļ uz viesnīcu.




28 views0 comments
bottom of page