top of page

Nodarbība “Pilsoniskā līdzdalības metode “Valsts, valstu īpašības”” (JAC) atskaite

Updated: Sep 6, 2022

21.08.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 40. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Valsts, valstu īpašības””, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 12 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 13-24 gadiem. Paldies 4 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes. Nodarbības metodes, zīmēšana uz asfalta, dalīšanās ar zināšanām un diskusijas.

Mūs uzdevums bija noskaidrot:

Kas ir Valsts?

Kas ir Valsts iekārta un kam tā nepieciešama?

Virtuāls ceļojums pa pasaules valstīm salīdzinot to likumus, valsts pārvaldes sistēmas un iedzīvotāju dzīvesveidu.

Nodarbības galvenais mērķis bija izprast, kas ir Valsts un kāpēc tā nepieciešama.

Ko tad īsti darījām :

Nodarbība bija ļoti interesanta, jo jauniešiem pirmie strīdi jau radās, zīmējot uz asfalta kontinentus, jo katram bija savs redzējums, kādi ir kontinenti, kur atrodas un kādas ir to formas. Pēc tam, katrs dalījās savās zināšanās par kādu valsti. Sapratām, ka ir prezidentālas valstis, parlamentāras, monarhija, impērija, kā arī diktatoriskas valstis.

Katrā no šiem režīmiem ir savs vadīšanas stils un savi likumi. Tika iegūta sapratne par to, kā prezidentāla valsts atšķiras no parlamentāras, kur likumdevēja vara ir Saeimai. Vai, piemēram, monarhijā, vara ir karalienei/karalim, bet tajā pašā laikā politikā nejaucas, jo valdība strādā viņas/viņa vārdā. Un tāpat uzzinājām, ka Anglijas karalienei nemaz nav pases un autovadītāja apliecības, jo abi dokumenti tiek izsniegti viņas vārdā. Karalienes identitāti var apstiprināt jebkurš pavalstnieks, jo monarhs pats sev nevar piešķirt dokumentus.

Šis ir ļoti plašs temats, kura izzināšanai nepieciešamas vairākas nodarbības. Šoreiz guvām vien nelielu ieskatu.

Bet noslēgumā kopā apguvām ēdiena gatavošanas prasmes. Šoreiz mūsu ēdienkartē bija makaroni ar maltās gaļas mērci, salātiem un kvasu. Un ir lieliski redzēt, kā mūsu jauniešu prasmes attīstās ar katru nodarbību. Vai bija gardi? Protams!

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



20 views0 comments
bottom of page