top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Biedrošanās 1.daļa” (JAC) atskaite

21.05.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 29. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Biedrošanās 1.daļa”, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 10 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centra” vecumā no 16-23 gadiem. Paldies 4 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadītājs Edgars Muktupāvels darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes - grupu darbu, Kahoot, plānošanas iemaņu apguvi, informācijas meklēšanu. Nodarbību laikā jaunieši apguva šādus tematus:


Kas ir Biedrošanās?

Kas par to rakstīts Latvijas Republikas Satversmē?

Iepazināmies ar LR Biedrību un nodibinājumu likumu


Nodarbība notika iekštelpās, jo kā palīginstrumenti tika izmantoti Kahoot un interneta resursi. Nodarbību galvenais mērķis bija iegūt zināšanas par to, kas ir biedrošanās, kas nepieciešams, lai dibinātu biedrību.


Ko tad īsti darījām :


Sākām ar Satversmes 102. panta izpēti.

Noskaidrojām, ka ikvienam ir tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās.

Tika analizēts arī “Biedrību un nodibinājumu likums”. Jauniešiem bija uzdevums internetā pašiem atrast informāciju par to, ko dara biedrības? Kādi ir to mērķi? Kādus uzdevumus tās veic.

Nodarbības laikā jaunieši pievērsa uzmanību tam, ka visas biedrības atsaucas uz dažādiem projektiem. Daži no jauniešiem ir piedalījušies mazo projektu rakstīšanā un daži šobrīd, kā brīvprātīgie, palīdz plānot un realizēt projektus. Tāpēc jauniešu iniciatīvas rezultātā tapa ideja jaunai nodarbībai “Projektu pratība”.


Arī šoreiz gatavojām un baudījām ēdienu. Šajā reizē jaunieši nolēma izmēģināt roku “Viltotā zaķa” gatavošanā. Viņiem ļoti patīk iesaistīties ēdiena gatavošanas procesos un noslēgumā kopīgi baudīt rezultātu. Jaunieši atzīst, ka kopīgā darbošanās virtuvē iedvesmo to darīt arī mājās, kur nu jau itin bieži top kāds gards ēdiens.


Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14





24 views0 comments
bottom of page