top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Demokrātija” Atskaite

12.02.2023. Rīgas jauniešiem, noritēja 2. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Demokrātija”, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 10 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs”, “Vita”, “Apīte”, “Imanta” vecumā no 14-24 gadiem. Paldies 3 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels izmantojot metodi “Kahoot”, kas ir jautājumu maratons ar atbildēm izmantotjot digitālos rīkus.

Mūs uzdevums bija noskaidrot:

  1. Kas ir Demokrātija?

  2. Ar ko nodarbojas Ministru kabinets, kādas ir tā funkcijas?

  3. Kas ir Saeima?, kādas ir tās funkcijas?

  4. Kāda ir tiesu sistēma Latvijā, kādas iestādes ir tajā iekļautas?

Ko tad īsti darījām :

Nodarbības vadītājs, lai veicinātu interesi un dotu iespēju jauniešiem aktīvi iesaistīties izmantoja “kahoot” aplikāciju nodarbības vadīšanai. Jauniešiem ir interesanti atbildēt un vākt punktus, kas gala rezultātā veido vietu ieņemšanu atkarībā cik jaunieši piedalās nodarbībā. Pēc katra jautājuma ir redzami punkti un kā tie mainās, jo punktu daudzums ir atkarīgs arī no atbildes pareizuma un cik ātri jaunietis ir atbildējis.

Nodarbībā “Demokrātija” bija 47 jautājumi. Pēc katra jautājuma, notika diskusija un skaidrojums par jautājuma būtību un atbildēja uz jauniešiem interesējošiem jautājumiem.

Piemēram uz jautājumu - Kam pieder augstākā vara parlamentārā demokrātijā? Atbilžu varianti bija Prezidentam, medijiem, pilsoņiem, valdībai. Jauniešu atbilde bija vairumam pareiza, ka tā pieder pilsoņiem, bet bija pa atbildei, ka medijiem, valdībai, prezidentam. Tad arī kopīgi tika izrunāts un skatīts, kas ir teikts Satversmē. Secinājām, ka Satversmes 2. pants nosaka - Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

Tā kopā caur 47 jautājumiem izgājām cauri īsumā visai valsts struktūrai, jaunieši iepazina, MInistru kabineta tiesības, Saeimas tiesības, Tiesu varas tiesības, satversmes tiesas tiesības un iestāžu funkcijas.

Uz jautājumu, Kas veido tiesu sistēmu Latvija ar atbilžu variantiem Valsts policija, prokuratūra, Tiesībsargs, notāri. Pareizā atbildes bija trīs izņemot Valsts polciju. Šī atbilde jauniešiem radīja vislielāko pārsteigumu, kur arī veltījām laiku, lai noskaidrotu kapēc tā.

Pie atgriezeniskās saites sniegšanas, šis jautājums bija lielākais pārsteigums, kas jauniešiem palika visvairāk prātos un lika aizdomāties. Protams, jaunieši bija tiesīgi komentēt savas pārdomas, kāpēc viņiem liekas, ka Valsts polcija ir tiesu sistēmas neatņemama daļa. Kā jaunieši teica, ja nebūtu Valsts policijas, nebūt ne prokuratūras ne tiesu, jo tomēr viņi ir tie, kas ķer noziedzniekus, izmeklē noziegumus u.c..

Nodarbības tieks rīkotas jauniešiem draudzīgā un atvērtā veidā, kur viņi drīkst uzdot jautājumus un iesaistīties diskusijās paužot savu nostāju un viedokli. Diskusiju formāts kopā ar kahoot jautājumu metodiku dod iespēju ikvienam dalībniekam izjust sacensību garu, apgūt jaunas zināšanas un arī uzlabo digitālās prasmes, kas noteikti noderēs personīgajā un profesionālajā dzīvē.

Nodarbības praktiskajā daļā, jaunieši vienojās, ka gatavos karobādi franču gaumē, vārītus kartupeļus un svaigos salātus, kam kopīgi ar nodarbību vadītāju sagatavojās, ieplānojot pirkumus un devās iepirkties uz lielveikalu. Ēdiena gatavošanā un galda klāšanā iesaistījās visi dalībnieki, kas radīja kopības sajūtu un sniedz iespēju praktizēties ikdienas finanšu plānošanā, ēst gatavošanā un galda kultūras apgūšanā.

Ja arī Tev ir interese kopīgi apgūt jaunas prasmes, iepazīties ar citiem jauniešiem vai iemācīties kādu gardu recepti, droši piesakies uz mūsu nodarbībām!

Nodarbības finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts " Jauniešu aktivitātes Darām kopā ", projekta Nr. 2023.LV/NVOF/MAC/017/43










21 views0 comments
bottom of page