top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Diskusija un tās formas” (JAC) atskaite

Updated: Aug 2, 2022

31.07.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 36. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Diskusija un tās formas”, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 11 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 16-24 gadiem. Paldies 7 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes. Šoreiz izmantojām iespēju darboties svaigā gaisā, lai vieglāk rodas domas un idejas diskutēšanai.

Mūs uzdevums bija noskaidrot:

Kas ir diskusija?

Ko dara diskusijas laikā?

Kā darbojas diskusiju klubi?

(valodu, interešu, politiskie u.c.)

Nodarbības galvenais mērķis bija iespēja jauniešiem iejusties diskutētāju lomās, kad ir opozīcija un pozīcija, kad ir vienas komandas arguments un pretī otrs, bet kas apgāž pirmās komandas viedokli.

Ko tad īsti darījām :

Izvēlējāmies diskusijai tēmu es iešu uz vēlēšanām. Sadalījām jauniešu komandās, kas uz šodienu uzskata, ka ies uz vēlēšanām, un pretējā komanda, kas neies. Komandās jaunieši pārrunāja plusus un mīnusus, apkopoja un tad prezentēja savus rezultātus diskusijas veidā. Atgriezeniskā saite deva secinājumu, ka ir grūti uzklausīt visus, un arī tas, ka ir jābūt ļoti pārliecinātam par sevi, lai varētu diskutēt ar pretinieku un nemainīt savu un grupas viedokli. Kā izrādās, paust viedokli ir grūti un vēl grūtāk to aizstāvēt. Šodien jaunieši izrādīja patiesu izbrīnu par to, kā cilvēki var diskutēt tik lielas auditorijas priekšā. Kā teica viens jaunietis: “Es to nekad nevarētu, bet mēģināt varētu”. Vienojāmies, ka pie šī temata vēl atgriezīsimies septembrī, kad uzaicināsim kādu kandidātu, kas startē šī gada vēlēšanās.

Noskaidrojām, vai jaunieši zina diskusiju pasākumu “Lampa”. Kā izrādījās nē. Tāpēc nedaudz tika prezentēts tas, ko tad šajā “Lampā” dara un kāpēc tas nepieciešams.

Temats ir jauniešu pašu izdomāts un līdz ar to arī gatavots. Man kā nodarbības vadītājam ir prieks, ka jaunieši spēj izvēlēties arī nopietnus tematus.

Kā jau katru nodarbību arī šī neizpalika bez ēdiena gatavošanas, auksto zupu, vistu ceptu cepeškrāsnī un tomātu salātus. Ir liels prieks redzēt, cik jaunieši aktīvi veic produktu sagatavi, un uzdod jautājumus, ko un kā pareizi ir jāgriež, jāmizo, cik daudz garšvielu nepieciešams.

Šis bija diezgan nopietns temats un diskusijas turpinājās arī maltītes gatavošanas laikā, kas kā zināms ir mūsu nodarbību neatņemama sastāvdaļa.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



19 views0 comments
bottom of page