top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem "Finanses, kur es tās ņemu un kur tērēju?" (JAC) atskai

18.10.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 64-65. nodarbība, sešu stundu Finanses, kur es tās ņemu un kur tērēju?", RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 13 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 14-22 gadiem. Paldies 3 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes.


Mūsu uzdevums bija:

Kas ir finanses/nauda?

Kur es iegūstu naudu?

Kā es tērēju savu naudu?

Kā man plānot savus tēriņus?

Viss par un ap naudu, rēķini un to apmaksa.


Ko tad īsti darījām :

Nodarbība ir jauniešu iniciēta, lai atkārtoti pārrunātu, kā jaunieši tērē naudu, kas ir rēķini, kas ir ikdienas tēriņi, kā veikt iekrājumus.

Naudas pelnīšana un naudas tērēšana mūsu jauniešiem ir liels izaicinājums, jo nauda nāk ar lielām grūtībām. Vienai daļai jauniešu tie ir tikai pabalsti, ko piešķir pašvaldība dēļ jauniešu statusa Bārenis. Pabalsti ir paredzēti dzīvokļa īres un komunālo maksājumu segšanai, bet diemžēl, jaunieši šos līdzekļus bieži izlieto citām vajadzībām, kas pēc tam apgrūtina viņu dzīves eksistenci, jo veidojas parādi un no tiem ir grūti izkļūt.

Tāpēc vēlreiz un vēlreiz atgriežamies pie jautājuma, kā es tērēju savus naudas līdzekļus, vai es protu aprēķināt savas vajadzības Protams, ikdienas sarunās jaunieši saka: “da ja znaju nu skolka mozna”, bet pēc tam nāk un lūdz padomus, kā tikt galā ar radušos situāciju.

Nodzīvot mēnesi, neiegūstot jaunus parādus, ir jauniešu izaicinājums. Kad uzdodam jautājumu, kur iztērēji naudu - atdevu parādu. Kādam mērķim aizņēmies - cigaretēm, kafijai uc., un tas veido jauniešu finansēs “robu”, liekot dzīvot no parāda uz parādu.

Nodarbības mērķis bija vēlreiz runāt un pārliecināt jauniešus, cik svarīgi ir sekot savām finansēm, cik svarīgi ir samaksāt rēķinus, lai nepaliktu uz ielas. Arī bez telefona sakariem un citām nepieciešamām lietām dzīvot pilnvērtīgu dzīvi nav iespējams.

Runājot par tradicionālo maltītes gatavošanu -šoreiz ēdienkartē pašu gatavoti salāti, augļi, tā teikt vitamīnu deva.


Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14







5 views0 comments
bottom of page