top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem "Kā man kārtot savu ikdienu?" (JAC) atskaite

14.10.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 58-59. nodarbība, sešu stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, "Kā man kārtot savu ikdienu?", RPBJC struktūrvienībā “Apīte”, Apes iela 8, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 10 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 17-22 gadiem. Paldies 4 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes.


Mūs uzdevums bija:

Noskaidrosim - Ko es daru ikdienā - kāpēc?

Kā man plānot laiku, un vai tas ir lietderīgi?

Kāpēc man vispār kas ir jādara?

Kam es esmu vajadzīgs?


Ko tad īsti darījām :

Nodarbība notika pēc jauniešu lūguma pārrunāt dažādas ikdienas problēmas un mēģināt kopīgi rast risinājumu. Svarīgi ir ievērot, ka es kā nodarbību vadītājs ņemu vērā jauniešu lūgumus , jo galvenajam projekta ieguvējam ir jābūt jaunietim.

Jaunieši dalījās savās pārdomās par to, ko dara ikdienā. Viņu nodarbes ir dažādas un raibas. Ne vienmēr tās ir pozitīvas. Ir arī bezdarbs, skola, klaiņošana. Pieaugušie jauniešiem regulāri atgādina, ka kaut kas ir jādara, lai varētu būt pilnvērtīgi sabiedrības locekļi taču ne katram jaunietim tas izdodas.

Tika pārrunātas dažādas projektu iespējas, kas var palīdzēt atsperties dzīvē, bet ne visi tam piekrīt. Vājie raksturi, slinkums un neticība pašam sev neļauj realizēt iespējas, jo daudz atkarīgs no tā, cik paši jaunieši ir ieinteresēti kaut ko mainīt savās dzīvēs.

Protams, ka man kā nodarbības vadītāju nepamet cerība, ka tas par ko runājām jauniešiem liks aizdomāties. Vēl viens svarīgs jautājums ir vajadzības un piederības sajūta. Un šajā mirklī mēs atkārtojam un atkārtojam, ka viņi ir vajadzīgi paši sev un tikai tad, ja to sapratīs, būs daudz vieglāk veiksmīgi plānot un veidot savu dzīvi.

Bet eksistenciālās sarunas noslēdzām ar darbošanos virtuvē. Šoreiz mielojāmies ar Sautējumu un svaigu dārzeņu salātiem. Ēdienam ir pavisam cita garša un vērtība, ja esi to pagatavojis pats. Mūsu jauniešiem tas ir īpaši svarīgi.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



10 views0 comments
bottom of page