top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Projektu pratība” (Apīte, JAC) atskaite

13.05.2022. noritēja 27. - 28. nodarbības.

Kopējais nodarbību laiks 7,5 h

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem

“Projektu pratība”, NVO namā , Ieriķu iela 43a, Rīga.

Nodarbībās kopumā piedalījās 22 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs”, “Apīte”, “Ziemeļi” un “Imanta” vecumā no 11-25 gadiem. Paldies 6 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.


Nodarbību vadītājs Edgars Muktupāvels darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes - grupu darbus, spēļu elementus, plānošanas iemaņu apguvi, savstarpējo domu apmaiņu – ideju maratons. Nodarbību laikā jaunieši apguva šādus tematus:


Kas ir projekts?

Ar ko sākas projekts?

Ideju ģenerēšana projektiem.

Futbola turnīra nolikuma izstrāde.


Šoreiz nodarbība notika NVO namā. Nodarbību galvenais mērķis – iegūt zināšanas par projektiem un to realizāciju.

Tāpēc jauniešiem bija iespēja uzzināt: kas ir projekti, kā tie top, kāds ir projektu tapšanas laiks, kā noris realizācija.

Jaunieši uzzināja, ka projekts ir plašs jēdziens. Ikdienas projekti, ko viņi mēdz realizēt skolās ļoti atšķiras no lielajiem projektiem, kuru tapšanai un realizācijai parasti nepieciešams diezgan ilgs laiks. Arī veicamo darbu apjoms ir iespaidīgs, jo projekta idejai ir tikai sākums. Tai seko pamatīgs darbs. Plānošana, sarunas ar potenciālajiem partneriem, projekta realizācijas vietas meklējumi. Nedrīkst aizmirst arī par potenciālajiem ēdinātājiem, mītnes vietu un transportu un vēl, un vēl. Jaunieši bija pārsteigti, cik daudz ir nepieciešams, lai realizētu projekta ideju. Viņus pārsteidza arī nepieciešamo dokumentu un atskaišu daudzums, kuru sagatavošana ir neatņemama projektu sastāvdaļa. Un uzreiz radās arī pirmās atskārsmes. Kā atzina viens no dalībniekiem, viņš nebūtu gatavs uzņemties projekta realizāciju, tas esot pārāk sarežģīti, tomēr kā dalībnieks piedalītos labprāt Jaunieši radīja savu ideālo projektu vīzijas ar aktivitātēm, ko viņi visvairāk gribētu iekļaut savos projektos.

Tostarp - baseina apmeklēšana, nakts trase pusaudžiem (izdzīvošanas skola), teātru apmeklējums, dažādu rūpnīcu apmeklējums, lauksaimnieku saimniecību apmeklējums un pieredze lauku dzīvē. Ideju ir daudz, tāpēc kopīgi meklēsim iespējas, lai varētu tās realizēt dzīvē.

Noslēgumā jaunieši darbojās pie Futbola turnīra reglamenta izstrādes, un arī šī nodarbību daļa izvērtās spraiga. Rezultātā tapa reglaments, kas jau pavisam drīz būs tapis arī tīrrakstā.

Nodarbībā kā ierasts tika baudīts ēdiens, tikai šoreiz nevis pusdienas, bet gan kafijas pauze. Tā kā ēdiens tika nogādāts uz NVO namu, tad jauniešiem bija iespēja apgūt “kafijas pauzes” tapšanas aizkulises. Kas, starp citu, arī ir neatņemama projektu pasākumu sastāvdaļa. Un pēc smaga darba baudīt kopīgu maltīti ir ļoti patīkami. Enerģija taču jāatjauno, vai ne?! Kopumā šī bija vēl viena lieliska nodarbība, kas jauniešiem sniedza jaunas atziņas un noderīgas zināšanas.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



25 views0 comments
bottom of page