top of page

Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbība “Pārgājiens gar Gauju” (atskaite).

10.06.2022, no plkst. 10:00- 13:00 novadījām jau 15. jauniešu projekta "Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību “Pārgājiens gar Gauju”, Liepas pagastā.


Aktivitātē piedalījās septiņi Liepas un Mārsnēnu pagasta apkārtnes jaunieši, no kuriem 3 bija brīvprātīgie. Viņi pasākuma gaitā veica fotografēšanas, iesildīšanās spēļu gatavošanas un reģistra aizpildīšanas darbības, kā arī palīdzēja izdalīt maisus un cimdus atkritumu savākšanai.

Diena bija saulaina un sutīga, tāpēc jaunieši priecājās par iespēju atrasties meža vēsumā, un aktīvi pavadīt laiku apgūstot jaunas zināšanas un prasmes.

Latvijas Universitātes students Aivars Makstenieks vadīja pirmo pasākuma daļu, kurā jaunietis pastāstīja par māla un smilšakmens rašanos, par to, kā, veidojušās māla ieguves vietas, un par kilometru augsto ledāju, kas izgrauzis Gaujas un citu upju ielejas. Jaunieši iepazina arī dažādus smilšakmens veidus un uzzināja kā veidojušās alas. Kopā pētījām kā senatnē virzījušies, ledāji, jo to nospiedumi vēl, joprojām ir redzami iežos. Tika izdiskutēts arī dabas aizsardzības jautājums, un tas, cik svarīgi ir saglabāt šīs dabas radītās liecības.

Pārgājiena gaitā uzdevumus un jaunas zināšanas palīdzēja apgūt arī nodarbību vadītāji Maija Ozoliņa un Niks Ozoliņš. Kopā ar viņiem jaunieši izpētīja Gaujas Nacionālā parka dabas resursus. Pētīja koku sugas, un dažādus augus, kas nereti var būt indīgi vai tieši pretēji -ļoti noderīgi veselībai un gandrīz katram no dalībniekiem bija savs stāsts par augu izmantošanu tējās vai skaistumkopšanā.

Dodoties mājup kopīgi tika spēlēta spēle, kuras laikā jauniešiem bija iespēja nostiprināt savas jauniegūtās zināšanas - par augiem dārzā, mežā un pļavā, un protams apspriest nodarbības norisi.

Dodoties pārgājienā, bijām nolēmuši apvienot patīkamo ar lietderīgo paralēli vācot ceļā sastaptos atkritumus. Visiem par prieku un pārsteigumu darbiņa bija tiešām maz – vien dažas plastmasas pudeles un vientuļa papīra kafijas krūze, kas veiksmīgi tika utilizēta Liepas pagasta atkritumu urnā.


Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14




21 views0 comments
bottom of page