top of page

Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Mans karjeras plāns"

Ar prieku paziņojam par veiksmīgi novadītām 35. un 36. jauniešu projekta "Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Mans karjeras plāns" 17.10.2022 un 20.10.2022 no plkst. 14:00- 17:00, Liepas jauniešu centrs “Apelsīns”, Liepā, Liepas pagastā, Cēsu novadā, LV 4128

Šajā nodarbībā piedalījās jaunieši no Liepas pagasta un Valmieras pilsētas apkārtnes vecumā no 15-16 gadiem. Pirmajā nodarbībā piedalījās 10 jaunieši, no kuriem viens bija brīvprātīgais, un otrajā nodarbībā 12 jaunieši, no kuriem 2 jaunieši bija brīvprātīgie. Viņi veica parakstu vākšanu un aktivitāšu fotografēšanu pasākuma laikā.

17.10.2022. aktivitāti apmeklēja jaunāka vecuma dalībnieki, tāpēc arī karjeras nodarbību vadītāja bija vecuma grupai atbilstošas aktivitātes! Pirmais uzdevums bija saprast, kas ir talants un kā to atšķirt no rakstura vai vizuālajām īpašībām! Dotajā uzdevumā jauniešiem bija jāapskata dažādu seju zīmējumi un jāizdomā, kādas profesijas pārstāvis šis cilvēks varētu būt. Kādas īpašības tam piemīt? Kopīgā sarunā tika veidots dažādu īpašību klāsts, kurš raksturo noteiktas profesijas pārstāvi. Jaunieši bija kreatīvi un uzdevuma laikā tika piemeklētas īpašības visdažādākajām profesijām. Tādām kā stilists, modelis, skolotājs, zinātnieks, mežstrādnieks, vīriešu frizieris (Bārberis) u.c. profesijas.

Otrajā daļā jauniešiem bija jāiedomājas sevi dažādu supervaroņu vai antivaroņu tēlos. Nebija pārsteigums, ka jaunieši izvēlējās antivaroņus, kurus apveltīja ar visdažādākajām īpašībām. Šī uzdevuma galvenā doma, bija raisīt jauniešu fantāziju un veicināt radošu darbošanos, radot izpratni par cilvēku īpašībām un to pielietojumu dzīvē. Katra grupa prezentēja savu varoni, tā unikālās spējas un prasmes. Šāda darbošanās veicināja jauniešu diskusiju par konkrētu zināšanu apguvi un talantu izkopšanu.

20.10.2022. lielākā daļa nodarbību apmeklētāji bija jaunieši no 9 klases, kuriem interesēja jautājumi, kas saistīti ar CV un motivācijas vēstuļu veidošanu. Jaunieši paši atzina, ka šīs prasmes viņiem noderēs, jo pēc 9. klases pabeigšanas daudzas skolas prasa, lai jaunietis kopā ar dokumentiem iesniegtu arī CV un Motivācijas vēstuli, kā arī protams vasaras laikā tās noder, meklējot darbu. Daudzi no jauniešiem plāno strādāt arī skolas laikā.

Pirmajā nodarbību daļā, nodarbības vadītāja Maija Ozoliņa, parādīja dažādus CV veidus un kā tos vieglāk aizpildīt. Kā lielisku piemēru jauniešiem CV aizpildīšani ieteica izvēlēties Europass CV metodi, kur viegli un ērti var pievienot informāciju un noslēgumā to lejupielādēt no vietnes vai saglabāt, izveidojot savu pieeju. Laika gaitā šo CV iespējams papildināt, pievienojot jauniegūtu pieredzi! Nodarbībā tika runāts arī par brīvprātīgo darbu un dalību Erasmus+ projektos kas var būt lielisks papildinājums CV, jo daudzi darba devēji šo pieredzi pratīs novērtēt.

Nodarbību otrajā daļā jauniešiem bija iespēja aplūkot iedomu tēla veidotu CV, izvērtējot pozitīvo un labojot atrastās kļūdas! Lai proces veiktos vieglāk tika izmantoti reāli darba sludinājumi, no portāla NVA.gov.lv. Atverot darba sludinājumu, jauniešiem bija jāizpēta darba devēja prasības un jāsalīdzina ar CV esošo informāciju. Tika veidotas atsauces un papildinājumi CV uzlabošanai. Noslēgumā kopīgi izrunājām Motivācijas vēstules veidošanu

Jaunieši atzina, ka nodarbības rezultātā daudz labāk izprot CV un motivācijas vēstules veidošanas noteikumus un prasības.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



13 views0 comments
bottom of page