top of page

Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Pirmā palīdzība", jauniešu centrā “Apelsīns”. (atskaite)

Veiksmīgi novadīta jau 12. jauniešu projekta "Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Pirmā palīdzība" 26.05.2022 no plkst. 16:00- 19:00, jauniešu centrā "Apelsīns", Rūpnīcas ielā 12, Liepā, Liepas pagastā, Cēsu novadā.

Šajā nodarbībā piedalījās 8 jaunieši no Liepas ciemata un Liepas lauku teritorijas apkārtnes vecumā no 13-23 gadiem. No 8 jauniešiem 2 jaunieši bija brīvprātīgie.

Nodarbību vadītāji Maija Ozoliņa un Niks Ozoliņš. Kopējais nodarbības laiks 3h.


Katram Latvijas iedzīvotājam ir jāzina pirmās palīdzības pamati, lai varētu palīdzēt nelaimē nonākušajiem. Tāpēc šajā nodarbībā jauniešiem tika piedāvāta iespēja apgūt pamatzināšanas, kas nepieciešamas akūtās situācijās.


Nodarbības pirmajā daļā jaunieši kopā ar Ievu Priedi, kas ir sertificēta fizioterapeite un medmāsa, iepazina dažādas traumas un nelaimes gadījumus, kas var notikt vasaras laikā, jo tieši vasarā, kad atsākas dažādas siltā laika aktivitātes, ir lielākais traumatisms. Jauniešiem tika mācīts, kā rīkoties kukaiņu un čūsku kodumu gadījumos, kā izvairīties no pārkaršanas un apdegšanas riskiem un ko darīt situācijās, ja nelaime tomēr notikusi.

Speciāliste kopā ar nodarbību vadītājiem un jauniešiem dalījās arī savu personīgo pieredzi par rīcību dažādās nelaimes gadījumu situācijās un par atziņām, kuras gūtas ar negadījumiem sastopoties reālajā dzīvē.

Praktiskajā daļā visiem bija iespēja iemācīties, kā sniegt pirmo palīdzību, kādi ir pirmie soļi palīdzības sniegšanā. Pēc tam tika apgūtas arī ļoti praktiskas lietas, piemēram, kā pareizi likt apsēju un kā nofiksēt rokas vai kājas lūzumu.

Grupu nodarbībā jaunieši izspēlēja problēmsituāciju un izmēģināja tās prasmes, ko bija apguvuši praktiskajās nodarbībās.


Iegūtās zināšanas tika apkopotas infografikā, kurā uzskatāmi tika parādīts kā rīkoties kritiskās situācijās.


Pēc nodarbības jauniešiem bija iespēja sniegt atgriezenisko saiti par nodarbību Mentimeter.

Mēs ļoti ceram, ka jauniešiem šīs zināšanas nebūs jāizmanto dzīvē, tomēr ir lieliski apzināties, ka viņi spēs palīdzēt, ja vien tas būs nepieciešams.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr.2022.LV/NVOF/MAC/16/14



33 views0 comments
bottom of page