top of page

Aizvadīts trešais kultūras izglītojošais pasākums “Barikāžu atceres diena!”

Lielais sals neatturēja mūs no burvīgas ekskursijas Vecrīgā, kur projekta “Kopdare”, ietvaros 20.01.2024. aizvadījām trešo no septiņiem kultūras izglītojošajiem pasākumiem Rīgā, Vecrīgā, “Barikāžu atceres diena!”.

Ekskursiju vadīja profesionāls gids Toms Brodužs, kurš stāstīja aizraujošus stāstus par Vecrīgas veidošanos, sniedza ieskatu dažādu nozīmīgu ēku un notikumu vēsturiskajos aspektos. Pasākuma dalībnieki uzzināja un apskatīja vairākus latviešu tautai nozīmīgus arhitektūras pieminekļus, no kuriem daži iekļauti arī UNESCO mantojuma sarakstā. Ekskursija noritēja kā 2 stundu gara pastaiga, kuras laikā dalībnieki iepazina Vecrīgas pērles, kā Doma laukumu, Rātslaukumu, Līvu laukumu, Brīvības pieminekli (pie kura satika arī Latvijas prezidentu, ministru prezidenti, u.c. valsts amatpersonas), Latvijas Radio ēku, Saeimas ēku un citus objektus. Uzzinājuši par Rīgas viduslaiku vēsturi dalībnieki nodevās diskusijām un gida stāstījumam par Latvijas atmodas laiku 1989. gadu beigām un apmeklēja Barikāžu atceres dienai veltītos pasākumus un muzeju, kurš izvietots Vecrīgā. Gids bija sagatavojis arī vairākus aizraujošus uzdevumus piemēram, Pētera katedrāles logā bija 4 rūtis, kurās ieskatoties varēja vērot Barikāžu ugunskurus.  Pētera katedrālē Barikāžu laikā 1991.gadā bija izveidots hospitālis, kā arī vieta, kur barikāžu dalībnieki saņēma siltu tēju un ēdienu. Latvijas Radio ēkas sienā varēja apskatīt Barikāžu laiku atstās pēdas no uzbrucēju lodēm, kā arī bija klausāmas patriotiskas dziesmas. Dalībnieki arī izjuta brīvības cīnītāju noskaņu, gan sildoties pie īpaši izvietotajām ugunskura vietām, gan vērojot zemessargu paraugdemos



trējumus Vecrīgā.

Pasākumu ar spraigām diskusijām noslēdzām pie kopīga pusdienu galda ukraiņu izveidotā kafejnīcā Vecrīgā, sasildoties ar dažādu veidu zupām, uzkodām un citiem gardumiem.

Aptaujātie dalībnieki atzina, ka pasākuma ietvaros uzzināja ļoti daudz jaunas un vērtīgas informācijas un noteikti viņos ir raisījusies interese vēl vairāk pētīt Latvijas vēsturi un labāka izpratne par latviešu brīvības cīņām un neatkarības nozīmīgumu.

Spītējot aukstumam pasākumā iesaistījās 27 dalībnieki starp tiem arī dažādu valstu pārstāvji, gan no Ukrainas bēgļu ģimenēm, gan Krievijas pilsoņi, Baltkrievijas pilsoņi, pārstāvji no Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas, kā arī latvieši. Paldies arī čaklajiem brīvprātīgajiem par iesaisti pasākuma rīkošanā un norisē.

Biedrības “Jauniešu centrs Dari Vari” projekta “Kopdare” nākamais pasākums “Dažādā Latvija”, jau pavisam drīz 2024.gada 10.februārī, kur iepazīsim citu Latvijā dzīvojošo mazākumtautību kultūru un tradīcijas, svētku svinēšanas tradīcijas un baudīsim kulinārijas paraugdemonstrējumus. 

Pieteikšanās līdz 08/02/2024 aizpildot dalībnieku pieteikšanās anketu: https://ej.uz/kopdare-anketa

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „Mazākumtautību un sabiedrības saliedētības programma” projekts "Kopdare", projekta Nr. 2023.LV/MTSP/11 


15 views0 comments
bottom of page