top of page

Nodarbības “Politika un vēlēšanas” Vidzemes atskaite

14. un 15. septembrī Biedrība “Bērnu un jauniešu centrs “Dari Vari””, projekta “Darām kopā” ietvaros aicināja 13-25 gadus vecus jauniešus uz divām interesantām nodarbībām par politiku un vēlēšanām! Aktivitātes dalībnieki pētīja, kādas iespējas jauniešiem ir piedalīties dažādās valsts un pašvaldību norisēs un mācījās, kāpēc ir nepieciešamas vēlēšanas un kā tās notiek. Aktivitātes notika Liepas jauniešu centrā “Apelsīns”, Rūpnīcas ielā 12, Liepā, Liepas pagastā, Cēsu nov.

14. septembrī nodarbībā piedalījās 4 dalībnieki un 15. septembrī 7 dalībnieki. Te jāpiemin, ka dalībnieku ierašanos diemžēl ietekmē Covid infekcijas izplatība skolās.

14. septembrī

Nodarbības dienā uzzinājām, ka daļa jauniešu, kas bija pieteikušies nodarbībai, uz to nevar ierasties. Tāpēc iesildījāmies ar vienkāršu ledlauzi - spēli “Uzmini, kas Tu esi”. Tās laikā katram pašam bija jāuzmin kāda personība viņš ir, uzdodot jautājums uz kuriem var atbildēt tikai ar Jā vai Nē.

Nākamajā daļā, kopīgā grupu darbā, jauniešiem bija jāatrod informācija, par dažādiem atslēgas vārdiem, piemēram – politika, deputāts, partija, pašvaldība, saeima u.c.. Pēc individuāla darba internetā, katrs jaunietis paskaidroja ko bija atradis un īsi definēja dažādus terminus, lai tie būtu saprotami arī citiem. Pēc šīs aktivitātes jauniešiem kopā ar nodarbību vadītāju Maiju Ozoliņu bija iespēja izpētīt Latvijas Republika Saeimas mājaslapu un dažādas tās funkcijas, saprast, kas strādā Saeimā un kā notiek dažādu lēmumu pieņemšana.

Turpinājumā runājām arī par vietējā mēroga politiku. Jauniešiem bija individuāli jāizvērtē labais un sliktais Liepas ciemata apkārtnē un jāizveido nākotnes redzējums un sapņi sava pagasta attīstībai.

Kopā ar grupas vadītāju tika apkopoti visi plusi un mīnusi. Pēc tam kopīgi meklējām iespējas un alternatīvas ideju realizācijai. Šādā veidā jaunieši secināja, ka viņu lokā visvairāk pietrūkst dažādas mākslas nodarbības. Kopīgi tika meklēts iespējamais risinājums. Šajā gadījumā parakstu vākšana un priekšlikums pašvaldībai.

15. septembra nodarbība, pēc jauniešu lūguma, tika pārcelta uz 16. septembri. Šajā nodarbībā jauniešiem bija iespēja uzzināt to, kas nav skaidrs par vēlēšanām. Jauniešiem piedāvājām izmantot “Jaunā vēlētāja rokasgrāmatu”, apskatījām, kā top partijas, kā tiek veidotas vēlēšanu kampaņas. Lai procesu padarītu vienkāršāku, jauniešiem bija iespēja izpētīt iepriekš sagatavotu trīs partiju sarakstus Oranžās, Dzeltenās un Zaļās. Partiju programmas tika izveidotas priekš vēlēšanu simulācijas, kurās jauniešiem bija iespēja iepazīt dažādus izdomātus deputātus, viņu kvalifikācijas un 3 dažādu partiju piedāvājumus. Iepazīstoties ar sarakstiem, jaunieši saņēma instrukciju kā pareizi veikt ierakstus vēlēšanu kartītēs un devās uz “vēlēšanu iecirkni” kur saņēma iepriekš sagatavotus vēlēšanu biļetenus , tad devās uz vēlēšanu “būdiņu”, izdarīja izvēli un aploksni iemeta velēšanu urnā.

Noslēgumā tika veikta balsu skaitīšana. Mūsu vēlēšanās ar 50% pārsvaru uzvarēja Zaļā partija, tai ar 35% sekoja Oranžā un ar 15% Dzeltenā partija.

Noslēgumā analizējām, kāpēc jaunieši izvēlējās konkrētās partijas, kas viņiem patika partiju programmās un kas “uzrunāja” kandidātu sarakstos. Noslēgumā secinājām, ka izvēle jāizdara ļoti uzmanīgi, jo īstās vēlēšanas būtiski ietekmē arī jauniešu dzīves.

Diemžēl interneta tīkla darbības traucējumu dēļ, jauniešiem nebija iespēja novērtēt iegūtās zināšanas Mentimeter.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



14 views0 comments
bottom of page