top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Uzvedības normas sabiedrībā" (JAC) atskaite

11.09.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 45. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Uzvedības normas sabiedrībā", RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 10 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 13-22 gadiem. Paldies 4 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes. Šoreiz notika neformālas sarunas un diskusijas par pieklājības normām.


Mūs uzdevums bija noskaidrot:

Kas ir uzvedības normas?

Kāpēc tās ir nepieciešamas?

Uzvedības normas sabiedrībā, sarunvaloda, cieņa?

Nodarbības galvenais mērķis bija runāt, kā uzvesties sabiedrībā, kā cienīt vienam otru.


Ko tad īsti darījām :

Nodarbības tēma radās, jo jaunieši iepriekšējās nodarbībās izrādīja necieņu pret viesi, kas bija ieradies uz brīvprātības pamata runāt par mērķiem dzīvē un karjeras iespējām. Diemžēl jaunieši uzvedās neatbilstoši pieņemtajai praksei un pieklājībai. Tāpēc šī nodarbība bija akūti nepieciešama. Šoreiz mācīšanos apvienojām ar gatavošanas procesu. Tas kā zināms saliedē un izrunāt akūto tēmu bija daudz vienkāršāk.

Kopā runājām par to, ka katram no mums ir savs viedoklis. Mēs varam dzīvot ar savu pārliecību, bet nedrīkstam aizmirst par cieņu pret citiem. Mācījāmies, ka varam citu viedokli nepieņemt, bet mums nav tiesību izrādīt necieņu. Pārrunājām arī to, ka nedrīkst pārtraukt otru cilvēku. Viedoklis ir jāuzklausa pat ja tas nepatīk un visbeidzot nācās vēlreiz atgādināt, ka necenzētu vārdu izmantošana ir aizliegta un nepieņemama. Lielākajai daļai sabiedrības tas ir pašsaprotami, bet es kā nodarbības vadītājs apzinos, ka jaunieši nāk no dažādām ģimenēm un institūcijām, ka necenzētie vārdi ir viņu ikdienas leksika un to ir ļoti grūti labot. Tomēr šoreiz tika pārkāptas visas robežas. Ceru, ka tikām viens otrs sadzirdēts un turpmākajās nodarbības pieklājība atgriezīsies vismaz iepriekšējo nodarbību līmenī.

Ak jā, gatavojām “Kartupeļu pankūkas ar gaļu un ābolu plātsmaizi” Katram jaunietim bija iespēja pielikt savu roku ēdiena gatavošanā

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14


7 views0 comments
bottom of page