top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Finanšu plānošana” (Ezermala) atskaite

27.06.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 32. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Finanšu plānošana 4.daļa”, RPBJC struktūrvienībā “Ezermala”, Ezermalas iela 36, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 12 jaunieši no “Ezermala” vecumā no 10-23 gadiem. Paldies 3 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadītājs Edgars Muktupāvels darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes - grupu darbu, plānošanas iemaņu apguvi, informācijas meklēšanu. Nodarbību laikā jaunieši apguva šādus tematus:

Kas ir ikdienas tēriņi?

Kā plāno ikdienas tēriņus?

Kas tev ir ikdienas tēriņi?

Nodarbība notika ārpus telpām. Nodarbību galvenais mērķis bija iegūt zināšanas par to, kas ir ikdienas tēriņi un kā tos veiksmīgi saplānot.

Ko tad īsti darījām :

Nodarbības sākumā jaunieši dalījās ar savu pieredzi par kabatas naudas lielumu un tās tērēšanas paradumiem. Noskaidrojās, ka pārsvarā tā tiek tērēta saldumiem, telefona karšu papildināšanai, un dažādiem sīkumiem. Tā kā pieejamā naudiņa nav liela, tad tiekot iztērēta gandrīz uzreiz. Nereti nauda tiek arī aizlienēta, tāpēc bieži sanāk, ka jau mēneša sākumā tās praktiski nav.

Tāpēc ļoti aktuāls ir jautājums par iespējām kaut ko nopelnīt saviem tēriņiem. Nodarbībā piedalījās dažāda vecuma jaunieši un lielākie labprāt dalījās savā pieredzē.

Runājot par finanšu plānošanu, kopīgi izpētījām nākotnes perspektīvas, kas palīdzēs ne vien pelnīt, bet arī uzkrāt līdzekļus.

Diemžēl jāatzīst, ka jauniešiem dažreiz trūkst motivācijas jau tagad domāt par nākotni, un mirkli, kad būs jāsāk patstāvīgā dzīve. Šī nodarbība bija kā neliels solis un pamudinājums mācīties ne vien tērēt, bet arī krāt.

Kā nemainīga nodarbību sastāvdaļa ir ēdiena gatavošana. Šajā reizē jaunieši nolēma, ka tas būs šašliks un desiņas uz uguns. Kopīgi gatavojot neizpalika arī sarunas par nodarbības tēmu, jo ēdiena iegādei arī nepieciešama sīka un smalka finanšu plānošana.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14






24 views0 comments
bottom of page