top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Jūras svētki - daba” (JAC) atskaite

09.07.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 33. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Jūras svētki - daba”, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Baltezers, Ādaži.


Nodarbībās piedalījās 18 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs”, “Imanta”, “Vita” vecumā no 12-24 gadiem. Paldies 6 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadītājs Edgars Muktupāvels darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes - grupu darbu, plānošanas iemaņu apguvi, informācijas meklēšanu, dialoga veidošana. Nodarbību laikā jaunieši apguva šādus tematus:


Kas mums ir daba

Ko mums dod daba un ko mēs dabai

Kā mēs varam rūpēties par dabu


Nodarbība notika ārpus telpām, un tās galvenais mērķis bija iegūt zināšanas par to, kas ir daba, ko mums dod daba un kāpēc mums par to jārūpējas.

Ko tad īsti darījām :

Tā kā 9. jūlijs ir “Jūras svētki” diena, tad par nodarbības vietu tika izvēlēts ezera krasts.

Nodarbības laikā grupās jaunieši izrunāja, ko viņiem nozīmē daba - gaiss, ēdiens, atpūta, resursi.

Visas dalībnieku grupas secināja, ka daba mums ir nepieciešama un tas ir ļoti vērtīgs resurss mūsu dzīvības nodrošināšanai. Jaunieši ir pārliecināti, ka jaunā depozīta sistēma ir labs valdības lēmums, tikai tas būtu vēl jāuzlabo, lai cilvēki varētu nodot arī citus iepakojumus, kas dabā pārstrādājās daudzu gadu garumā

Pārliecība, ka daba nekad nebeigs piedāvāt savus resursus zūd. Esot skumji, ka cilvēki vēl aizvien mēdz būt vienaldzīgi pret dabu un tās saglabāšanu.

Tāpēc katram pašam ir jābūt atbildīgam, lai kopīgiem spēkiem varam glābt dabu un baudīt tās sniegtos resursus pēc iespējas ilgāk. Jaunieši uzskata, ka arī valdībām ir jābūt drosmīgākām un jāpieņem arī nepopulāri lēmumi, ja vien tie sniedz labumu dabas resursu saglabāšanā.

Nodarbībā bija arī citas aktivitātes, kuru laikā izbaudījām peldi ezerā, spēlējām ūdens bumbas spēli un, protams, gatavojām ēst. Svaigā gaisā vislabāk garšo desiņas un gards šašliks, ko baudījām mūsu kopīgajā maltītē.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



16 views0 comments
bottom of page