top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem “Vaina un skaudība” (JAC) atskaite

Updated: Aug 2, 2022

30.07.2022. Rīgas jauniešiem, noritēja 35. nodarbība, trīs stundu garumā.

Pilsoniskās līdzdalības nodarbība jauniešiem, “Vaina un skaudība”, RPBJC struktūrvienībā “Jauniešu atbalsta centrs”, Imantas 7.līnija 4, Rīga.

Nodarbībās piedalījās 10 jaunieši no “Jauniešu atbalsta centrs” vecumā no 15-24 gadiem. Paldies 5 brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sagatavot un realizēt nodarbību, tā apgūstot plānošanas un realizēšanas prasmes.

Nodarbību vadīja Edgars Muktupāvels kurš kā jau ierasts darbojās ar jauniešiem izmantojot neformālās izglītības metodes. Metode kahoot, prasme dalīties ar saviem noslēpumiem.

Mūs uzdevums bija noskaidrot:

Kas ir vainas apziņa

Kas ir skaudība

Baltā skaudība un melnā skaudība

Kā cīnīties ar skaudību

Nodarbības galvenais mērķis bija izjust jauniešu “temperatūru” vainas un un skaudības ziņā.

Ko tad īsti darījām :

Pirms iedziļināties tematā, jaunieši atbildēja uz Kahoot jautājumiem, kuri bija ļoti dažādi. Tikpat dažādas atbildes un skatījums uz izvirzīto tēmu. Tāpēc skaidroju jauniešiem, ka ir daudz dažādu materiālu par šiem tematiem un ir daudz dažādu viedokļu, tāpēc atbildes tika izvēlētas pēc situācijas un pēc vairākuma zinātnisko rakstu apkopojuma. Tas, kas ir pozitīvi, jaunieši ir gatavi stāties pretī un sniegt savu skaidrojumu un pamatojumu, ja viņi kādam viedoklim nepiekrīt. Uz jautājumu: Vai esat skaudīgi? Vairums jauniešu atbildēja ar Jā. Uz jautājumu, vai pašlaik izjūtat, kādu vainas sajūtu vairums atbildēja noraidoši. Lūdzām jauniešiem pamatot savas izvēles, tas radīja klusumu, jo viņi nav gatavi tik atklāti visu priekšā atzīties, par ko izjūt vainas apziņu. Kaut gan viens jaunietis, atzina, ka izjūt nelielu vainas apziņu, jo pāris gadus atpakaļ vienam jaunietim iesitis, par ko esot pat ziņots policijai. Šīs nepatīkamās atmiņas vainas sajūtu radot vēl joprojām.

Nodarbības temats ir pašu jauniešu izdomāts un līdz ar to arī gatavots. Man kā nodarbības vadītājam ir prieks, ka jaunieši spēj izvēlēties arī nopietnus tematus.

Kā jau katru nodarbību arī šī neizpalika bez ēdiena gatavošanas. Šīs reizes ēdienkartē - dārzeņi ar sieru un vistu. Ir liels prieks redzēt, cik jaunieši aktīvi veic produktu sagatavi, un uzdod jautājumus, ko un kā pareizi griezt un gatavot. Un no malas varētu šķist, ka bez ēdiena gatavošanas jau varētu iztikt, jo tas atņem laiku diskusijām, bet patiesībā ir tieši pretēji. Jo nereti, pašas spraigākās apspriedes, notiek tieši gatavojot un baudot maltīti.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14


25 views0 comments
bottom of page