top of page

Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Jauniešiem noderīgas aktivitātes" Vidzeme

Ar prieku paziņojam par veiksmīgi novadītu 34. jauniešu projekta "Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Jauniešiem noderīgas aktivitātes" 14.10.2022 no plkst. 14:00- 17:00, Valmieras pilsētā

Šajā nodarbībā piedalījās jaunieši no Liepas pagasta un Valmieras pilsētas apkārtnes vecumā no 15-19 gadiem. No 6 jauniešiem 2 jaunieši bija brīvprātīgie, kas veica parakstu vākšanu un aktivitāšu fotografēšanu Valmieras pilsētā.

Aktivitāti veidojām, jo jaunieši bieži uzturas Valmieras pilsētā kurā mācās, bet nezina, kā izmantot savu brīvo laiku lietderīgi. Bieži aizmirstas, ka Valmieras pilsēta piedāvā vairākas brīnišķīgas aktivitātes kuras pieejamas par simbolisku samaksu vai pilnīgi bez maksas. Jaunieši satikās pie Valmieras bibliotēkas, veica reģistrēšanos un īsu iesildīšanos, kuras laikā veica plaukšķināšanas spēli Fif Paf Puf, tā veidojot sadarbību un reakcijas treniņu.

Pieredzes brauciena sākums tika plānots ar Vidzemes reģionālās bibliotēkas apmeklējumu, bet diemžēl tehnisku iemeslu dēļ tā nebija pieejama, tāpēc jaunieši taisnā ceļā devās uz Valmieras muzeju, kura apskatīja jauno ekspozīciju. Izstāžu namā bija apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas absolventu darbu izstāde “Pa ceļam”. Liela daļa no jauniešiem nodarbojas ar mākslu, un visiem likās interesanti studentu darbi. Apskatei bija pieejama apgleznota keramika ar staciju attēliem un ļoti interesanti mākslas darbi 3d tehnikā, kuros izmantoti audumi un printētas bildes veidojot rotaļlietas un gleznojumus.

Jaunieši apskatīja arī muzeja patstāvīgo ekspozīciju. Tās apskates laikā jauniešiem bija jāuzmin dažādu darbarīku nosaukumi un bija iespēja izmēģināt roku dzirnakmens griešanā. Ekspozīcijā bija apskatāmi brīnišķīgi latgaļu arheoloģiskie tērpi, un visiem lielu interesi izraisīja digitālā spēle, kur pašiem bija pareizi jāsaliek arheoloģiskais tērps.

Otrā dienas pusē jaunieši devās uz Valmieras pilsētas otru malu. Tur, netālu no dzelzceļa stacijas, slēpjas krāsu un gaismas muzejs Neonija. Lai arī liela daļa jauniešu bija no Valmieras, šī vieta jauniešiem bija pārsteigums, un tieši šī iemesla dēļ nodarbību vadītāja vēlējās jauniešus ar to iepazīstināt! Šajā muzejā no visparastākajiem materiāliem ir izgatavotas dažādas instalācijas. Muzeja ekspozīcija ir skatām tumsā, un tās galvenā burvība ir neona gaismu spēles. Ejot no telpas uz telpu, apmeklētāji nokļūst nedaudz sirreālā pasaulē. Zvaigžņu griesti, milzu koki, dzīparu labirinti, kas radīti no ikdienišķām lietām-papīra, caurulēm, dzijas. Gaismu spēles ikdienišķos priekšmetus pārvērš līdz nepazīšanai, un jauniešiem radās vēlme, ko tādu radīt pašiem.

Dodoties uz transportu jaunieši apsprieda redzēto un dalījās iegūtajās emocijās. Visus bija pozitīvi ietekmējusi jauniegūtā pieredze, un tas radīja daudzas kreatīvas idejas, ko turpmāk izmantot pasākumos.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



15 views0 comments
bottom of page