top of page

Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbības bērniem “Vasaras skola” atskaite

Updated: Sep 6, 2022

Vasaras noslēgumā 22., 23., 25. un 26 augustā, notika astoņas (22.līdz29.)"Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbības bērniem “Vasaras skola”, Liepas pagastā, Liepas jauniešu centrā un Liepas ciemata teritorija, nodarbības vadīja Maija Ozoliņa

Nodarbībā kopumā piedalījās 19 dažādi bērni un jaunieši no Cēsu novada Liepas ciemata un Cēsu novada vecumā no 10 līdz 13 gadiem, kā arī 3 jaunieši vecumā no 14-19 gadiem, kas bija brīvprātīgie. Lielie jaunieši, kā viņus iesauca visa grupa, palīdzēja vadīt rīta iesildošās aktivitātes, ledlaužus un iepazīšanās spēles, dokumentēt aktivitātes video un foto failos, jaunieši palīdzēja ar padomu vasaras skolas dalībniekiem dažādās nodarbībās, un palīdzēja pie pusdienu uzkodu sagatavošanas.

Aktivitātes notika četras augusta dienas, un katra bija veltīta savai tēmai:


22.un 23.nodarbības 22.08.2022. vasaras skolas diena bija veltīta pašizaugsmei. Kā jau pirmajā dienā dalībnieki sāka ar sadraudzēšanos. Bērniem bija jāiejūtas Supervaroņu tēlos, lai izprastu savus talantus. Šī neformālās izglītības metode palīdz veidot savām sajūtām un raksturam atbilstošus iekšējos tēlus un piešķirt tiem īpašības. Pēc tam tās kopīgi apspriežot ar pārējiem dalībniekiem. Dienas vidū tika gatavotas veselīgas sviestmaizes un dzērieni, kas palīdzēja uzņemt spēkus dienas turpinājumam.

Dienas otrajā pusē dalībniekiem bija iespēja gūt nelielu ieskatu Erasmus+ projektu pasaulē un iepazīties ar talantu tirgošanas metodi. Bērni mācījās izmantot digitālos rīkus, attīstīt savas prasmes valodas apguvē, runāt par viņiem svarīgiem tematiem, un trenēt loģisko domāšanu ar āķīgiem uzdevumiem un mīklām, kā arī attīstīt savas uzstāšanās prasmes ar mēmā šova palīdzību. Visas šīs metodes bija veidotas tā, lai attīstītu jauniešu radošo garu, palīdzētu viņiem kļūt pašpārliecinātākiem paralēli lieliski, pavadot laiku.

Aktivitātē piedalījās 7 bērni un jaunieši no 10 līdz 13 gadiem, un 4 brīvprātīgie jaunieši;


24.un 25. nodarbības 23.08.22.2022. vasaras skolas nodarbības bija veltītas Zaļajam dzīvesveidam.

Dalībnieki kopā ar brīvprātīgajiem reģistrējās un dienu sāka ar rīta rosmi. Pēc tam ķērās pie ledlaužiem, jo šajā dienā aktivitātēm bija pievienojušies jauni dalībnieki.

Aktivitātes tika turpinātas ar diskusiju, ko vadīja paši dalībnieki. Viņi meklēja informāciju par dabas aizsardzību un veidiem kā to veicināt. Tostarp šķirojot atkritumus, palīdzot vecākiem ģimenes mazdārziņā izaudzēt veselīgu un no ķīmijām tīru pārtiku, veidojot kompostu un izvēloties preci dabai draudzīgā iepakojumā. Turpinājuma dalībniekiem bija iespēja noskatīties īsfilmas par maisiņu, baterijas un stikla pudeles ceļu.

Pusdienlaikā, kopā ar aktivitāšu brīvprātīgajiem, tika gatavoti veselīgi vrapi ar sezonas dārzeņiem un citiem Latvijas produktiem;

Otrajā aktivitāšu daļā jaunieši piedalījās divās radošajās nodarbībās. Jaunieši krāsoja audumu ar ziedu palīdzību. Par izejmateriāla sagādāšanu sakām paldies atsaucīgajiem vecākiem.

Otrajā nodarbībā jaunieši darbojās ar plastilīnu, veidojot ziedu nospiedumus, kas vēlāk pārtapa ģipša atlējumos, kurus dalībniekiem bija iespēja paņemt līdz uz māju, kā suvenīru no vasaras skolas.

Aktivitātē piedalījās 12 dalībnieki vecumā no 10 līdz 13 gadiem un 3 brīvprātīgie 14-16 gadiem.

26. un 27. nodarbības 25.08.2022. Diena bija veltīta Vardarbības un atkarību prevencijai. Rīts kā, jau ierasts, sākās ar iesildīšanos. Arī šoreiz izmantojām enerdžaizerus un dalībnieku saliedēšanas spēles.

Dienas pirmajā daļā dalībnieki kopā ar aktīvajām brīvprātīgajām Nikolu Salmiņu un Kseniju Zlotinu, iepazinās ar atkarību prevenciju. Bērni uzzināja, kas ir atkarības, kā tās ietekmē cilvēkus un kā ar tām cīnīties. Turpinājumā dalībnieki zīmēja pašportretus un stāstīja par to, kādas atkarības viņus traucē ikdienā, un kā ar tādām lietām var cīnieties un kā teikt nē. Tad dalībnieki tika sadalīti grupās un viņiem ar plakātu metodi bija jāzīmē alkohola un smēķēšanas atkarīgi cilvēki. Jauniešiem internetā bija jāatrod atbildes, kā atkarības ietekmē cilvēku veselību? Noslēgumā prezentējot atrasto informāciju.

Pusdienās jaunieši gatavoja veselīgas sviestmaizes un dzērienus.

Otrajā dienas daļā jauniešiem bija iespēja uzzināt kā nekļūt par pāri darītājiem un upuriem. Dalībnieki piedalījās draudzības pasakas veidošanā un izteikt savas sajūtas spēlējot spēli - jūtas, sajūtas un emocijas. Ar reālu piemēru palīdzību bērniem tika piedāvāts iejusties situācijā un aprakstīt sajūtas kādas rodas, dzirdot šos stāstus, un piedāvāt savu risinājumu konfliktu risināšanā. Noslēgumā kopā izspēlējām dažādas situācijas un risinājumus atainojām nelielos skečos.

Aktivitātēs piedalījās 10 dalībnieki vecumā no 10 līdz 13 gadiem un 3 brīvprātīgie visi 19 gadus veci.

28. un 29. nodarbības 26.08.2022

Diena tika iesākta ar aktīvām spēlēm. Šajā dienā bērnu bija maz, tāpēc veicot nelielu aptauju, nolēmām ka kopā ar brīvprātīgajiem dosimies spēlēt izlaušanās spēli “Velniņi” . Šī ir aktīva spēle dabā, kas paralēli attīsta digitālās prasmes savienojot aktīvo atpūtu ar prāta treniņu ajtivitāte liek domāt par veselīgi atpūtu un kā arī paši jaunieši var attīstīt jaunas idejas un veidot aktīvas nodarbības citiem .

Pusdienās tika nolemts cept karstmaizes un kēksus, jo nometnes noslēgums ir jānosvin ar ko interesantu, garšīgu, vesekīgu un arī ko nedaudz saldu. Pie pusdienu gatavošanas vasaras skolas dalībnieki, brīvprātīgie un nodarbību vadītāja runāja par veselīgu ēšanu un veselīgu ēdienu, par to ka pašu gatavitais vienmēr būs labāka izvēle kā nopirkts gatavs produkts, un kā viegli pagatavot mājās veselīgas uzkodas.

Dienas otrajā daļā spēlējām aktīvas saliedēšanās spēles, kas palīdz nodibināt kontaktus, lai nākotnē visi iesaistītie dalībnieki tiktos vēl citās kopīgās aktivitātēs, mācītos sadarboties ar citiem arī pēc aktivitātēm, šīs zināšanas visiem iesaistītajiem noderēs skolā, mājā un nometnēs lai lieterīgi pavadītu laiku, būtu kustībā un palīdzētu draudzēties arī ar citiem cilvēkiem, jo veselīga attieksme ir veselīga dzīvesveida sastāvdaļa!

Aktivitātēs piedalījās 4 dalībnieki vecumā no 10 līdz 13 gadiem un 3 brīvprātīgie visi 15-19 gadus veci.


Visās nodarbību dienās dalībnieki izmantoja Mentimeter aplikāciju, lai sniegtu atgriezenisko saiti.

Aicinām visus interesentus lasīt vairāk par projektu mūsu mājaslapā: http://www.darivari.lv/

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14



22 views0 comments
bottom of page