top of page

Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbības "Latvijas valstiskums" atskaite.

Ar prieku paziņojam par veiksmīgi novadītu 11 jauniešu projekta "Darām kopā" Vidzemes Pilsoniskās līdzdalības nodarbību "Latvijas valstiskums" 14.05.2022 no plkst. 11:00- 14:00, - jauniešu centrā "Apelsīns", Rūpnīcas ielā 12, Liepā, Liepas pagastā, Cēsu novadā.

Šajā nodarbībā piedalījās 10 jaunieši no Liepas ciemata un Liepas lauku teritorijas apkārtnes vecumā no 13-23 gadiem. No 10 jauniešiem 3 jaunieši bija brīvprātīgie. Nodarbību vadīja Maija Ozoliņa.

Šajā nodarbībā ar jauniešiem runājām par tematiem, kas ir Latvijas valstiskums, kā tas ietekmē mūsu Latvijas dzīvi. Jaunieši tika iesaistīti neformālās izglītības aktivitātēs kā Kahoot, kur jaunieši varēja pārbaudīt savas zināšanas par Latviju kā valsti, kuru bija sagatavojis viens no grupas brīvprātīgajiem kopā ar grupas vadītāju. Pēc šādas aizraujošas viktorīnas jaunieši kopā grupas vadītāju veidoja diskusiju par Latvijas valstiskumu, katrs dalījās ar savu viedokli dažādos jautājumos, kā piemēram: “Kāpēc ir vajadzīga himna un kāda ir Latvijas himna, par ko tā stāsta”, “ kāpēc svinam 4. maiju un 18. novembri?” “Kādas ir jauniešu sajūtas par karu Ukrainā un vai mēs Latvijā jūtamies droši” un citi līdzīgi jautājumi.

Nākamajā daļā jaunieši tika sadalīti grupās, kurās viņi pārstāvēja vai nu Vidzemi un Latgali, vai Kurzemi un Zemgali, jauniešiem bija doti dažādi materiāli un, 20 minūšu laikā sadarbojoties, viņiem bija jāaizpilda karte ar dažādu informāciju par to, ko viņi pazīst un lepojas Latvijā.

Jaunieši cītīgi diskutēja, veidoja zīmējumus, stilizētas instalācijas un lika tās pie kartes. Pēc 20 minūšu darbošanās un īsas pauzes jauniešiem bija iespēja pastāstīt, kāpēc viņi kartē salikuši tieši šo informāciju. Piemēram - Nameja gredzens, Vidzemes akmeņainā jūrmala, grāmata “Cilvēka bērns” un autors Jānis Klīdzējs, Rotko muzejs, ātrs internets visiem iedzīvotājiem. Pēc prezentācijas jaunieši papildināja informāciju ar dažādiem faktiem, kā upes un ezeri, svētki un dzimtas u.c. jauniešiem svarīgām lietām.

Noslēgumā kopīgi sadarbojoties, jaunieši izveidoja nelielu prezentāciju par Latviju un to ar ko lepojas dzīvojot Latvijā. Kopīgi veidotā prezentācija būs lielisks veids, kā prezentēt Latviju jauniešiem, kuri dodas Erasmsu+ apmaiņu programmās.

Pēc nodarbības jauniešiem bija iespēja sniegt atgriezenisko saiti par nodarbību Mentimeter.

Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds” projekts “Darām kopā”, projekta Nr. 2022.LV/NVOF/MAC/16/14




30 views0 comments
bottom of page